Tina Somers  –  Erkend diëtiste  –  Intuïtief eten

Tina Somers  –  Erkend diëtiste  –  Intuïtief Eten

Lunchen doe je zo!

Dit bericht maakte ik speciaal voor jullie, omdat ik zo veel dezelfde vraag krijg: Hoe ziet een gezonde lunch eruit? In deze blog lees je alles over het samenstellen van een lunch én zoom ik in op een aantal veelgemaakte denkfouten rond lunchen.
Dit bericht maakte ik speciaal voor jullie, omdat ik zo veel dezelfde vraag krijg: Hoe ziet een gezonde lunch eruit? In deze blog lees je alles over het samenstellen van een lunch én zoom ik in op een aantal veelgemaakte denkfouten rond lunchen.

De lunch is een belangrijke maaltijd, zeker op werkdagen. Halfweg de dag dienen we onze energievoorraad aan te vullen zodat we de komende uren productief kunnen zijn. Daarnaast is het een moment van pauze. Even rust, of je nu fysiek of mentaal belastend werk doet, je lichaam en geest verdienen een break.

Time is money, dat hoor ik mensen regelmatig zeggen. Time brings health vind ik beter! Neem dus even de tijd om te eten. Al is het maar 10 minuten. Ga er even bij zitten en zorg dat je kan ontspannen. Dit zorgt er bovendien voor dat je meer kan genieten van je eten en beter kan voelen wanneer je genoeg hebt. Je tijd nemen om te eten komt je lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede.

Wat is gezond?

Om te beginnen, wat is gezond? Bepaalde voedingsmiddelen of gerechten bevatten meer voedingsstoffen (energie, eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels,…) en andere bevatten minder voedingsstoffen. Er zijn dus gerechten die meer of minder voedzaam zijn. Maar elk voedingsmiddel levert ons iets. Geen enkel voedingsmiddel op zich is gezond of ongezond, voedzaam of niet voedzaam, goed of slecht. Als we willen evalueren of iemand “gezond” eet, dan dienen we te kijken naar wat er gegeten wordt op lange termijn, over maanden en jaren heen, én naar hoe de relatie van iemand is met voeding. Als iemand bijvoorbeeld heel weinig snoept kan je denken dat deze persoon heel gezond bezig is, maar het kan zijn dat deze persoon niets durft te snoepen, uit angst om aan te komen. Deze angst geeft stress, en chronische stress is een grote belasting voor het lichaam en dus niet “gezond”.  Gezond eten is een mix van voedingsmiddelen (wat we eten), mentale veerkracht (hoe we eten) en interactie met omgeving.

De ideale wereld bestaat niet, hier een flexibele richtlijn:

Nu terug naar de lunch. In de ideale wereld bevat een voedzame lunch een mix van 4 componenten: koolhydraten (of granen), eiwitten (proteïnen), vetten en vezels. Dit is een kapstok, een flexibele richtlijn, die je kan gebruiken wanneer je je lunch voorbereid. Enkele voorbeelden:

  • Koolhydraten of granen: Brood, toast, wrap, bulgur, couscous, pasta, quinoa, …
  • Eiwitten: kikkererwten, linzen, humus, eieren, kaas, vlees, vis, tofu, tempeh,…
  • Vetten: olie, boter, margarine, minarine, noten, vinaigrette, avocado, humus, kaas,…
  • Vezels: groenten of fruit

Zo kan een lunch er dan bijvoorbeeld uitzien:

  • Salade met appel, geitenkaas en volkorentoast.
  • Brood met kaas en tomaat.
  • Wrap met rauwkost, kip en avocado.
  • Couscous met gegrilde groenten, kikkererwten en yoghurtcurrydressing.
  • Toast belegd met tonijnsalade en een kom soep.
  • Quinoasalade met feta, komkommer en granaatappel.
  • Boerenomelet (ei, groenten, aardappel).
Perfectie is passée

De 2 hoofdfuncties die eten heeft zijn: ons energie geven én ons laten genieten. Het is soms echter druk. Het leven komt in een spoedtempo op ons af. Weet dat het niet perfect hoeft te zijn. De richtlijn hierboven is een flexibele richtlijn, you do you! Soms is eten louter functioneel: het is bedoeld om ons energie te geven zodat we kunnen verder werken. Niet elke maaltijd hoeft superlekker te zijn, soms is een lunch gewoon oké, en dat is ook goed. Het is wel belangrijk dat we een voldaan gevoel hebben na de maaltijd. Ontdek wat past bij jou op basis van je mogelijkheden. Eet jij graag boterhammen met humus? Dat is helemaal prima. Er zijn nog genoeg momenten om groenten en fruit te eten. Het is dus niet nodig dat je lunch elke dag perfect gebalanceerd is. Het is wel interessant om te ontdekken welke soort lunch jou goede energie geeft. Zo vertelde een cliënt vorige week dit: ‘Telkens als ik een grote smos heb gegeten, heb ik een enorme dip na de middag en kom ik moeilijk in gang. Ik heb enkele keren een salade met een klein broodje besteld en dat voelde beter. Als ik nu zin heb ik een smos neem ik nu een medium in plaats van een grote.’

Neem je verantwoordelijkheid.

Ik hoop dat je met deze richtlijn wat houvast en rust kan vinden. Inderdaad soms eet ik ook achter mijn bureau, als ik echt iets moet afwerken tegen een bepaald uur. Ik probeer dit echter zo veel moeilijk te vermijden want ik weet dat ik me op alle vlakken beter voel als ik een pauze gehad heb. Ja, ik eet soms ook boterhammen met choco, maar ik verkies dit niet want ik haal hier veel minder voldoening en goede energie uit, dan uit boterhammen met hartig beleg en groenten. Het is aan jou om een keuze te maken en te gaan ontdekken. Het is aan jou om verschillende lunches uit te proberen en stil te staan bij je energiepeil na je lunch. Het is jouw verantwoordelijkheid om bij het winkelen na te denken over wat je de komende week mee wilt nemen naar je werk en te plannen. Niets gaat vanzelf dus als je de ruimte voelt om uit je comfortzone te komen, doen! Eens je bepaalde gewoonten gecreëerd hebt, gaat het met minder moeite. En euhmmm… blijf lief voor uzelf, stap per stap, Rome werd ook niet op één dag gebouwd.

Ik ben bereikbaar via tinasomers@lievereten.be of @lievereten op Instagram en connecteer graag!

Zonnige groet,

Tina

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes

BE0738934122

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

Stay tuned!

Stay tuned!

Vul je gegevens hieronder in en word als eerste op de hoogte gehouden van interessante tips en releases van trainingen, inclusief mooie promo’s!