Tina Somers  –  Erkend diëtiste  –  Intuïtief eten

Tina Somers  –  Erkend diëtiste  –  Intuïtief Eten

Soorten honger

De ene honger is de andere niet. Je kan een klein hongertje hebben of een reuze honger. Soms eet je uit gewoonte, de andere keer verlang je naar een bepaalde smaak in je mond. Of misschien grijp je eerder naar eten als je iets lekker ziet of als je gestresseerd bent. Lees verder en leer meer over de verschillende soorten honger.
De ene honger is de andere niet. Je kan een klein hongertje hebben of een reuze honger. Soms eet je uit gewoonte, de andere keer verlang je naar een bepaalde smaak in je mond. Of misschien grijp je eerder naar eten als je iets lekker ziet of als je gestresseerd bent. Lees verder en leer meer over de verschillende soorten honger.

Veel van mijn cliënten komen met de vraag aankloppen ‘Ik wil gezonder eten.’ Eén van de dingen die ik met hen doe, is samen op zoek gaan naar welke honger speelt op bepaalde momenten. Dit geef interessante informatie die je meer bewust keuzes helpt maken. Ik neem je even mee…

Biologische honger

De belangrijkste honger is onze biologische honger. Deze wordt ook wel fysieke honger genoemd. Fysieke honger is de honger die we kunnen waarnemen in ons lichaam. Deze honger verwijst naar de behoefte van het lichaam aan energie. Fysieke honger wordt uitgelokt door een verandering in hormoonspiegels in ons lichaam. Op een heel eenvoudige manier kunnen we het volgende stellen; het lichaam verbruikt constant energie (ademhaling, hartslag, hersenactiviteit, fysieke inspanning,…). Op een bepaald moment dient deze aangevuld te worden. Er vindt een stijging plaats van hormonen die de fysieke sensaties van honger uitlokken. Wanneer we eten en de maagwand uitrekt en vertering plaats vind in de dunne darm vindt er vrijstelling van verzadigingshormonen plaats waardoor we voelen dat we genoeg hebben.

Veel mensen denken bij fysieke honger meteen aan een grommende maag. Dat is inderdaad een signaal van honger. Maar er zijn nog heel wat andere fysieke sensaties die een indicatie kunnen zijn van honger. Zo kan je in je hoofd, in je mond, of in je hele lichaam zaken waarnemen. Misschien verandert je focus of je gemoed wel. Fysieke honger is ook niet één punt, deze komt in verschillende gradaties. Het is van essentieel belang dat jij leert om te ontdekken welke fysieke sensaties bij jou een indicatie zijn van honger én vanaf welke hongerintensiteit je niet meer mag wachten om te eten. Ontdek hier alles over in mijn minicursus honger en verzadiging.

Smaakhonger

Smaakhonger is een mooie benaming voor goesting. Goesting of zin in een bepaalde smaak. Je verlangt naar een smaak en het eten van een beperkte hoeveelheid vult je verlangen in. Je eet een koek, enkele snoepjes, een handje noten,… Wanneer je het gevoel hebt dat je meer wilt eten dan een portie, heb je waarschijnlijk niet alleen smaakhonger. Dit is meteen ook het moeilijke aan smaakhonger; smaakhonger kan ook een indicatie zijn van fysieke honger. In dat geval komt het verlangen naar een bepaalde smaak samen voor met andere fysieke sensaties van honger (bijvoorbeeld een rommelende maag, speekselproductie bij het denken aan eten, verlaagd energiepeil,…). Ik geef je graag twee tips om met goesting om te gaan. Ga altijd eerst na of je andere fysieke sensaties van biologische honger kan waarnemen. Als je fysieke honger hebt, hoe wil je deze dan stillen? Misschien zal je lichaam bijvoorbeeld wel meer blij worden van een kom soep met een boterham en nadien een koek, dan een half pak koeken op te eten. Neem ten tweede tijd om te genieten wanneer je iets eet. Als we multitasken kunnen we niet ten volle opgaan in de smaakbeleving, het is bijgevolg logisch dat we een groter portie nodig hebben om onze goesting te stillen.

Emotionele honger

Wanneer je geen fysieke honger hebt, je goesting is ingelost en je blijft toch eten, dan is er waarschijnlijk iets anders an de hand. Er zijn twee opties: of je eet uit emotie of uit gewoonte. Ik ga eerst even in op emotioneel eten. We spreken over emotioneel eten wanneer we naar eten grijpen in reactie op een emotie. Vanuit een zoektocht naar comfort bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat je eet om je af te leiden van onprettige gevoelens of om je te verdoven zodat je niets meer hoeft te voelen. Je leest het, ook bij emotioneel eten zijn er verschillende gradaties. Let ook hier op, we spreken niet louter van emotioneel eten als er ook fysieke sensaties van biologische honger aanwezig zijn.

Gewoonte

Eet jij wel eens tijdens een bepaalde activiteit zoals werken, een boek lezen of tv-kijken? Of misschien ben jij iemand die eet als overgang tussen verschillende activiteiten. Denk maar aan thuiskomen en de koelkast opentrekken of telkens wanneer je ergens passeert een snoepje in je mond steken. Misschien eet jij altijd om 10 uur een koek? We zijn als mens gewoontedieren, het is dus niet vreemd dat we dit doen. De vraag is, of dit gedrag helpend is. Gewoonte eten kan getackeld worden door je bewustzijn te trainen en jezelf in vraag te stellen; waarom eet ik dit nu?

Praktische honger

Soms dienen we te eten wanneer we de kans hebben omdat we de komende uren geen tijd hebben om te eten. In dat geval spreken we over praktische honger. Je eet vanuit je hoofd om enige tijd verder te kunnen. Hier een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Als ik werk tot 21u, eet ik al om 17 uur mijn avondmaal. Ik heb dan fysiek mogelijks nog geen honger, maar ik eet toch om zeker te zijn dat ik de komende uren voldoende energie en concentratie heb om mijn werk goed uit te oefenen. Ja, ook dit is een onderdeel van goed voor jezelf zorgen en maakt bijgevolg deel uit van intuïtief eten.

Externe honger

Tot slot bestaat er ook zoiets als externe honger of omgevingseten. Wanneer je eet omdat je iets ziet, dan spreken we over externe honger. Je ervaart op dat moment geen fysieke sensaties van biologische honger. Je eet omdat je iets voorgeschoteld krijgt. Externe honger kan een vorm van smaakhonger zijn, maar dat hoeft niet persé. Sommige mensen hebben het moeilijk om traktaties te weigeren ook al verlangen ze niet echt naar de smaak die aangeboden wordt. Als je voorbij een raam van een bakker loopt en een lekker taartje ziet, of je passeert op de markt een hamburgerkraam, dan spreken we ook over externe honger. Veelal lokken deze laatste twee voorbeelden smaakhonger uit.

Hoe zit dat bij jou? Welke soort honger is voor jou meestal de aanleiding om naar eten te grijpen?

Bij het ontdekken van welke soort honger je hebt is het startpunt biologische honger leren voelen. Moest je bij het lezen van dit artikel het verlangen voelen om hiermee aan de slag te gaan, schrijf je dan in voor mijn minicursus honger en verzadiging!

Veel groeten,

Tina

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes

BE0738934122

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

Stay tuned!

Stay tuned!

Vul je gegevens hieronder in en word als eerste op de hoogte gehouden van interessante tips en releases van trainingen, inclusief mooie promo’s!